• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

1.Reguli generale:

- Scrisoarea de intentie este bine sa se incadreze intr-o pagina

- Trebuie sa fie coerente si concisa

- Scrisoarea incepe cu numele companiei la care doriti sa va angajati

- Trebuie sa se adreseze departamentului de resurse umane sau persoanei care se ocupa de angajari

 

2. Recomandari pentru redactarea unei scrisori de intentie

- Numele tau si numarul de telefon sa apara cat mai vizibile

- Precizeaza inca de la inceputul scrisorii postul pentru care doresti sa aplici si modul in care ai aflat de acesta.

- Nu incerca sa tintesti mai multe posturi simultan

- Argumenteaza intentia ta de a candida pentru postul respectiv

- Enumera cateva calitati personale si succese profesionale relevante pentru postul respectiv

- Foloseste verbe de actiune (intentionez, pot, vreau) si incearca sa eviti clisee

- Declara-ti disponibilitatea pentru un interviu

- Semneaza si dateaza scrisoarea

3. Fii personal

    Incearca pe cat posibil sa nu incepi scrisoare cu “Stimata Doamna/Domn” asa cum indica unele modele deja redactate si nu folosi un model fotocopiat in care doar sa completezi datele tale.

4. Fii concis si la obiect

   Foloseste un limbaj simplu ca sa reduci riscul de a nu fi inteles. Evita frazele lungi. Fa o lista cu lucrurile pe care doresti sa le comunici, indiferent de ordinea acestora, utilizeaza argumente, exemple.

 Gandeste-te la relevanta fiecarei probleme pe care o expui si renunta la tot ce nu este relevant. Dupa ce finalizezi draftul scrisorii de intentie, rearanjeaza informatiile intr-o ordine logica, fireasca

5. Verifica ortografia si gramatica

   Intotdeauna sa verifici foarte bine o scrisoare de intentie pentru a fi sigur ca nu ti-a scapat nici o greseala de scriere sau de ortografie.

6. Alte greseli intalnite in Scrisoarea de Intentie. 

    Orice persoana care trimite o scrisoare de intentie o trimite cu scopul de a transmite o informatie, de a se promova. Cele mai commune greseli intalnite in scrisorile de intentie se pot reduce la trei teme, restul fiind mai mult sau mai putin variatii ale acestora.

• Un început “moale”. Multe scrisori de intentie incep cu o introducere mai mare si mai consistenta decat mesajul care este important pentru angajator. Incepe cu un singur paragraph de prezentare, in care sa iti spui numele , postul pentru care candidezi si modalitatea prin care ai aflat de postul respectiv.

• Obiectivele carierei tale. O afirmaţie de genul “caut o poziţie unde abilităţile mele să fie folosite şi recunoscute în vederea unei avansări” va crea o impresie de îngâmfare şi îl va face pe evaluator să treacă peste aplicaţia ta, chiar dacă eşti un om valoros. Respectă timpul celui ce îţi evaluează aplicaţia şi păstrează aceste afirmaţii pentru momentul în care vă întâlniţi faţă în faţă.

• Plecarea ta de la jobul precedent. Oricât de puternic simţi că e impulsul să explici motivul pentru care ai plecat de la fostul job, abţine-te! Pregăteşte-ţi răspunsuri pentru orice întrebări capcană despre istoricul angajărilor tale, şi păstrează-le pentru interviu. Scrisoarea de intenţie nu este un loc potrivit pentru confidenţe. De multe ori acest lucru poate să conducă la uşi închise. Fereşte-te să critici organizaţile la care ai lucrat. Asta ar putea pune sub semnul întrebării integritatea ta.

     O buna scrisoare de intentie trebuie sa aiba capacitatea de a atrage recrutorii catre CV-ul tau ca un potential angajat.

     De la inceput, o scrisoare de intentie va contine un paragraf introductiv despre tine si motivele pentru care tu ai fi persoana cea mai potrivita pentru postul la care aplici.

     Scrisoarea de intentie trebuie sa fie scurta, precisa si personalizata in functie de locul de munca pentru care aplici. Recrutorii sunt indeajuns de ocupati si pot decide foarte usor sa treaca de aplicatia ta daca scrisoarea de intentie se lungeste prea mult sau nu are legatura directa cu jobul.

      O scrisoare de intentie va trezi interesul recrutorului si va face o introducere pentru ca ulterior, prin CV, sa iti prezinti mai detaliat experienta, studiile si abilitatile. Informatiile din curriculum vitae, repetate in scrisoarea de intentie, o vor lungi si vor plictisi recrutorul. Scopul scrisorii de intentie e de a fi sufficient de convingatoare incat sa determine recrutorul sa iti citeasca si CV-ul.

       Daca vrei ca scrisoarea ta de intentie sa spuna recrutorului cat de potrivit esti pentru job, trebuie sa stii ce face compania si care este rolul pe care respectivul loc de munca il joaca in cadrul organizatiei. Este indicat sa te documentezi inainte de a redacta scrisoarea de intentie si sa notezi cateva detalii relevante, pe care le vei utiliza in document, prin care sa iti scoti in evidenta calitatile. Altfel, angajatorul ar putea crede ca nu esti pregatit sa depui efortul necesar ca sa afli cat mai multe despre companie si ca sa te implici.

       Vei atrage atentia asupra scrisorii tale de intentie, dar intr-un fel negativ, daca tii neaparat sa iti redactezi textul si sa il “aranjezi” mult prea deosebit. Este bine sa cauti personalizare pentru aplicatia ta, insa un document curat, cu un font lizibil si margini albe te recomanda mai bine recrutorului

7. Cum sa redactezi o scrisoare de intentie nesolicitata

     Vrei sa lucrezi la o anumita companie si consideri ca daca managerul de resurse umane iti vede CV-ul, ai toate sansele sa primesti un post. Sau, pur si simplu vrei ca CV-ul tau sa ramana in baza de date a unor companii, pentru joburi viitoare. Cea mai decenta abordare reprezinta un e-mail direct catre departamentul de resurse umane al firmei sau direct catre seful departamentului unde vrei sa lucrezi, la care anexezi CV-ul actualizat si o scrisoare de intentie.

      Nu trebuie sa astepti ca o companie sa publice oferte de locuri de munca ca sa trimiti CV-ul si scrisoarea de intentie. Trebuie doar sa stii clar ce vrei: pozitie, companie, domeniu. Incepe prin a defini ce vrei sa faci pentru respectiva organizatie.

    - In ce departament vrei sa lucrezi?

    - Cine va fi seful tau? – afla numele celui care coordoneaza departamentul de pe site-ul de companie sau pur si simplu suna si intreaba.

    - Redacteaza o scrisoare de intentie adresata potentialului sef.

       Sansele ca scrisoarea de intentie sa fie citita sunt mai mari daca o adresezi direct persoanei in cauza. Incearca, totodata, sa afli care sunt necesitatile departamentului si oportunitatile de dezvoltare. Discursul tau se va plia tocmai pe anumite lacune pe care tu le vei umple.

Model de scrisoare de intentie nesolicitata

Stimate domnule X (scrii numele sefului de departament),

 

       Doresc sa va ajut in dezvolarea noilor proiecte din cadrul departamentului dumneavoastra. Urmaresc evolutia companiei Y de ceva vreme si consider ca pot contribui la imbunatatirea …… pentru o mai mare eficienta a costurilor. Dupa cum puteti observa din CV-ul anexat, experienta mea de x  ani in domeniul …... si concentrarea asupra elementelor de … reprezinta un atu pentru echipa dumneavoastra.

      Realizarile mele la locurile de munca anterioare constau in .... si ...., ceea ce ma recomanda ca un profesionist in domeniu. Astept cu interes stabilirea unei intalniri pentru a discuta felul in care pot ajuta departamentul si compania intr-o mai buna pozitionare pe piata.

    Foarte importanta in realizarea unei scrisori de intentie este formularea motivatiilor voastre pentru postul vizat. Pentru a atrage atentia angajatorului prin motivatiile voastre, tineti cont de urmatoarele aspecte:

Personalizati continutul !

      Personalizati cat mai mult posibil scrisoarea de intentie explicand motivatia pentru postul ales si pentru companie, evidentiind competentele si calitatile voastre.

      Faceti fraze scurte si gasiti cuvintele potrivite pentru a « agata » angajatorul si pentru a-i dovedi ca postul vizat si compania corespund cu viziunea voastra despre cariera si se inscriu in proiectul vostru personal si profesional.

     Scrisoarea trebuie sa-l determine pe angajator sa stabileasca un interviu. Odata stabilita intalnirea trebuie sa va ganditi care sunt aspectele pe care doriti sa le scoateti in evidenta pe parcursul interviului.

 

      Ierarhizati informatiile importante

      Inainte de a incepe redactarea scrisorii, trebuie sa gasiti acele elemente care va vor ajuta sa realizati o scrisoare eficienta.

      Trebuie sa cautati cat mai multe informatii despre companie, despre sectorul in care aceasta isi desfasoara activitatea si despre postul vizat. Astfel va veti putea forma o viziune globala asupra acestor aspecte.

      Avand aceste elemente in mana, puteti sa concepeti raspunsul vostru cat mai degajat, efectuand, de exemplu, un tabel comparativ intre ceea ce propuneti si ceea ce este cerut pentru postul respectiv.

      Folosind un stil mai literar decat in cazul unui CV, in scrisoarea de intentie trebuie sa demonstrati interesul vostru pentru postul dorit si pentru companie

Scrisoarea de intentie convingatoare 

Obiectivul scrisorii de intentie este de a starni interesul angajatorului, de a fi convingatoare si de a explica de ce sunteti persoana potrivita pentru job.

Scrisoarea de intentie este instrumentul prin care puteti sa raspundeti asteptarilor angajatorului si prin care puteti sa-l convingeti de atuurile voastre. Dupa ce ati ales un anunt de angajare care corespunde cu proiectul vostru profesional, trebuie sa verificati daca profilul vostru corespunde criteriilor prezentate in anuntul de angajare (formare, experienta, calitati, varsta).

Daca sunteti de parere ca sunteti persoana potrivita pentru job-ul respectiv, urmeaza sa identificati punctele esentiale ale ofertei si sa va construiti argumentarea.

Pentru a avea o candidatura reusita, trebuie sa tineti cont de trei puncte esentiale :

1. Personalizati-va candidatura !

2. Puneti-va in valoare !

3. Solicitati o intalnire !

          Daca doriti sa puneti in valoare informatiile pe care le stiti despre companie, verificati cu atentie sursele si informatiile. Daca aveti puncte slabe, cum ar fi, o perioada lunga de intrerupere a carierei, nu trebuie sa le mentionati in scrisoarea de intentie. Despre aceste lucruri se poate vorbi intr-o etapa urmatoare, de exemplu in cadrul interviului.

Chiar daca vreti sa impresionati si sa convingeti angajatorul, trebuie sa respectati structura clasica a unei scrisori de intentie si sa tineti cont de urmatoarele secrete:

• Asemenea CV-ului, scrisoarea de intentie nu trebuie sa contina greseli gramaticale sau de ortografie ;

• Trebuie sa fie alcatuita din fraze scurte care sa nu depaseasca trei – patru paragrafe

• Vorbiti despre voi la prezent, fiti afirmativi si siguri pe voi ;

• Fiti pozitivi si evitati folosirea termenilor negativi (problema, nu este) ;

• Demonstrati capacitatea voastra redactionala si folositi termeni care va caracterizeaza cel mai bine ;

• In fraza din concluzie scoateti in evidenta faptul ca sunteti disponibil pentru o intalnire.

Tineti cont de sfaturile si sugestiile prezentate mai sus si, cu siguranta, veti reusi sa impresionati angajatorul !