• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

         Cand te duci la un interviu, cel mai important este sa se evite, pe cat posibil, raspunsurile incoerente, sau cele care nu exprima ceea ce se simte cu adevarat, pentru ca dau impresia ca aspirantul nu se simte bine in pielea lui si este nervos. Iata cateva din intrebarile capcana care pot distruge un interviu si cum trebuie evitate.

1.         Spune-mi de ce crezi ca ar trebui sa te alegem pe tine si nu pe altcineva?

         Raspunsul care ar trebui sa il oferi la acesata intrebare nu trebuie sa se bazeze doar pe cunostintele tehnice deoarece nu este un criteriu atat de important incat sa te diferentieze de restul candidatilor. Aici trebuie sa te bazeze pe experienta ta, sa vorbesti despre abilitatile si aptitudinile orientate catre postul pentru care aplici. Unii experti considera ca cele mai apreciate capacitate de cei care recruteaza sunt angajamentul, capacitatea de adaptare la schimbari, comunicarea si spiritual de echipa.

2.         Care sunt cele mai mari defecte ale tale.

           Probabil ca de multe ori cand ai fost la un interviu ai spus ca cel mai mare defect al tau este ca esti perfectionist sau un adevarat “workaholic” dar trebuie sa stii ca aceste raspunsuri sunt deja commune si ele nu aduc o informative credibila si realista, de aceea ar trebui evitate.   Trebuie sa te focalizeze asupra defectelor care ar putea devein o oportunitate dar in acelasi timp sa nu iti puna la indoiala capacitatea de leadership sau ambitia ta profisionala.

3.         Ai foarte multa experienta pe domeniu X. De ce iti doresti un job pentru care esti supra-calificat?

         Daca angajatorul iti va pune aceasta intrebare incearca sa vorbesti despre nevoia ta de a avea un venit stabil sau spune-le ca vrei un job cu sarcini mai clar definite deoarece esti satul de stres pe plan profesional si ca iti doresti sa aloci o mai mare parte din timpul tau familiei. Le poti povesti despre o intamplare nu prea fericita de la fostul loc de munca sis a le spui ca nu ai vrea sa mai treci prin asta din nou.

4.         De ce vrei sa pleci de la actualul loc de munca?

       La aceasta intrebare trebuie sa ai grija sa nu aduci reprosuri la adresa sefilor sau a colegilor de munca, a clientilor din firma deoarece angajatorul va crede ca dupa cateva luni poti face acelasi lucru si cu el. Motiveaza-ti plecare cu lipsa cailor de progress professional si nu uita sa iti subliniezi totusi reusitele tale la actualul loc de munca.

5.         Care este cea mai mare slabiciune a ta, care sunt punctele tale slabe?

       Daca incerci sa raspunzi ca nu ai slabiciuni sau puncte slabe atunci gresesti. Daca spui ca esti independent si nu iti place sa dai explicatii iar postul pentru care aplici presupune sa muncesti in echipa si sa oferi rapoarte saptamanale, cu siguranta nu este un raspuns potrivit. Incearca sa te gandesti la ceva personal care sa nu afecteze potentialul loc de munca si sa expui totul sub o forma amuzanta.

6.         Care este parerea ta despre firma noastra?

         Este important sa ai cunostinte ample despre firma la care doresti sa te angajezi, despre istoricul acesteia si care vor fi competentele tare directe. In acest fel se va demonstra ca esti cu adevarat interest de firma si de postul pentru care aplici. O vizionare a istoricului firmei pe internet iti va fi de mare ajutor in aceasta situatie.

7.         Unde te vezi peste 5 ani?

          Ceea ce doreste angajatorul sa observe prin aceasta intrebare este daca aspirantul la job are tinte bine stabilite si daca se ghideaza dupa un plan.  Se recomanda sa se raspunda despre aspiratii in mod general si anume ca munca este o continua provocare care va duce la o buna dezvoltare profesionala si personala. Este bine sa eviti raspunsurile  de genul, “ma vad ocupand un post de conducere” sau “ma vad lucrand la o multinationala” deoarece angajatorul va crede ca nu te intereseaza postul pentru o perioada mai lunga de timp si acestia de cele mai multe ori cauta stabilitate.

8.         Acest job presupune munca peste program, uneori chiar si in weekend. Ai accepta aceste conditii?

             Incearca sa le spui ca esti disponibil atata vreme cat esti anuntat din timp. Nu trebuie sa pari disperat si sa accepti orice, astfel este posibil sa te trezesti ca esti cel care lucreaza mereu in weekend . De asemenea intreaba si care este modalitatea de recompensare deoarece legea cere ca o persoana sa nu lucreze mai mult de 15 zile calendaristice consecutive sis a fie platit dublu sau sa primeasca zile libere in schimbul celor lucrate in afara programului.

9.         Descrie cele mai frecvente probleme care le-ai avut cu fostul tau sef.

           Esti fata in fata cu potentialul tau angajator sit e intreaba de fostul. Mai mult ca sigur prin aceasta intrebare vrea sa vada care este modul tau de exprimare la adresa fostului sef si trebuie sub nici o forma sa folosesti injurii personale la adresta acestuia deoarece cel care te intervieveaza este mai degraba in tabara cu fostul tau sef si nu cu tine. Spune-I ca ai avut problem de comunicare care te-au impiedicat sa te implicit mai mult in munca ta.

10.       Ai fi dispus sa accepti o diminuare a salariului in viitor?

           Specialistii de la resurse umane apreciaza ca este lipsit de profesionalism sa afirmi ca nu consideri normala o astfel de reducere salariala. Trebuie sa fii diplomat, iar raspunsul tau trebuie sa sugereze ca intelegi intervalele de criza financiara prin care poate trece firma si ca, daca vei fi solicitat pentru acest demers, esti dispus la anumite sacrificii punctuale pentru ca nimeni sa nu isi piarda jobul.

11.       Cu ce va ocupati timpul atunci cand nu lucrati?

          Cu cat jobul pentru care aplici este mai aproape de management sau nivelul de senior, cu atat calitatile candidatului au impact asupra stilului de lidership: este o persoana cu viata de familie, este un workaholic?

Toate aceste informatii sunt esentiale intr-un interviu pentru o pozitie de top management. Povesteste despre hobby-uri si domenii de interes precum sporturile preferate, activitatile culturale sau cartile favorite. Evita discutiile despre politica sau religie pentru ca optiunile tale s-ar putea sa nu fie pe placul angajatorului.

12.       Crezi in Dumnezeu? Cand si cum vrei sa faci copii? Ce ai face cu un milion de euro?

              Genul asta de intrebari care vin cand te astepti mai putin si nu au nici cea mai mica legatura cu prezenta ta acolo sunt puse pentru a-ti studia reactiile. Pastreaza-ti calmul si incearca sa dai un raspuns prin care sa readuci discutia spre postul pentru care aplici. Vei da dovada de autocontrol si seriozitate.