Este foarte util ca atunci cand te prezinti la un interviu de angajare sa stii ce greseli ai putea sa eviti, cu atat mai mult cu cat ai fost fost la diverse interviuri si poate nu ai primit o oferta de job. Vezi daca ai facut vreunul din lucrurile de mai jos, si daca da incearca sa le eviti pe viitor.
1.Sa acorzi prea putina atentie felului in care arati.
Crezand ca felul in care arati nu conteaza daca job-ul pentru care aplici nu presupune interactiunea cu oameni este total gresit. Chiar daca nu te imbraci office pentru un loc de munca, este foarte importanta prima impresie care o lasi angajatorului de aceea trebuie sa ai o tinuta decenta si adecvata.
2.Sa apari nepregatit
De cele mai multe ori ai la dispozitie cateva zile pentru a te putea pregati pentru un interviu de angajare si de aceea ar fi total neprofesionist din partea ta sa nu stii nimic despre compania la care doresti sa te angajezi sau sa nu ai un CV actualizat.
3.Sa nu ai absolut nimic de spus
Este foarte frustrant pentru un angajator sau persoana care intervieveaza sa nu primeasca nici un raspuns de la tine sau sa ii oferi numai raspunsuri monosilabice. Incearca sa ii oferi informatiile care te vand cel mai bine.
4.Sa vorbesti prea mult
Asa cum nu este in regula sa nu vorbesti, nici sa vorbesti peste masura nu este in regula. Trebuie sa dai timp intervievatorului sa vorbeasca si sa nu incerci sa monopolizezi discutia in speranta c ail vei impresiona chiar daca scopul interviului este sa te promovezi. Astfel o sa dai impresia ca esti un ascultator slab si ca desconsideri opiniile celorlalti.
5.Nu pui nicio intrebare
Viitorul angajator vrea sa vada ca esti interest de job-ul pentru care aplici iar daca nu pui nicio intrebare vei lasa impresia ca nu iti pasa.
6.Iti aranjezi parul, te parfumezi sau te dai cu ruj in timpul interviului
Este in regula sa te aranjezi atunci cand te duci la un interviu dar este important sa te asiguri ca o faci intr-un moment cand sa nu poti fi surprins de angajator.
7.Sa vii cu o poveste in incercarea de a sensibiliza angajatorul
Trebuie sa fii constient ca nimanui nu ii pasa cat de indatorat esti sau cat de mult ai tu nevoie de un job pentru a-ti putea plati datoriile. Daca vei da angajatorului impresia ca problemele pe care le ai pot fi o distragere de la locul de munca nu vei primi nicio oferta.
8.Sa minti
Sub nicio forma la un interviu nu trebuie sa minti in legatura cu educatia, calificarile, fostele locuri de munca sau sa ascunzi un eventual cazier. Acestea sunt lucruri care in final vor fi aflate si chiar daca nu ai trece de etapa interviului poti fi desconsiderat ulterior.
9.Sa spui glume
La un interviu de angajare nu este un moment sau un loc potrivit sa faci glume. Trebuie sa iti exprimi seriozitatea si interesul pentru job-ul respective.
10.Sa iti vorbesti de rau fostul angajator
Aceasta este una din cele mai mari greseli pe care le poti face in timpul unui interviu. Atunci cand sunt intrebati de ce doresc un job nou, cei mai multi candidati se vor plange de fostii angajatori ceea ce nu este un lucru bun deoarece nici un angajator nu va dori pe cineva care il va barfi foarte usor.
11.Sa dai vina pe fostii colegi pentru problemele de la fostul tau job
Daca ai avut parte de un incident neplacut la fostul loc de munca este mai bine sa iti asumi ceea ce s-a intamplat decat sa incerci sa dai vina pe alti colegi deoarece acest lucru te va face sa arati mai rau decat atunci cand iti asumi problemele.
12.Sa iti rozi unghiile, sa bati din picior sau orice alt gest care poate indica nervozitate
Angajatorii vor sa vada la tine incredere si stapanire de sine mai ales daca viitorul loc de munca implica interactiunea cu oameni. Incearca sa nu iti exprimi nervozitatea chiar daca ai emotii la interviu.
13.Sa te porti prea familiar cu angajatorul
In niciun caz atunci cand te prezinti la un interviu sa nu i te adresezi angajatorului pe nume chiar daca aceste iti este apropiat de varsta. Acest lucru il poti face doar daca el te invita.
14.Sa dai prea multe detalii personale
Un angajator nu vrea sa stie tot despre tine deoarece viata ta nu are legatura cu job-ul cu atat mai mult ca unele detalii nu trebuie cunoscute de acesta. Asa ca ai grija sa nu divulgi mai mult decat este cazul.
15.Sa mesteci guma
Nimeni nu vrea sa auda sunetul gumei atunci cand este mestecata cu atat mai putin un potential angajator, in plus acest lucru exprima aroganta si lipsa de politete.
16.Sa fii lipsit de respect
Chiar daca nu esti de accord cu tot ce spune persoana din fata ta este mai bine sa nu vorbesti in legatura cu ce te deranjeaza. Nicio persoana nu va angaja pe cineva care trateaza fara respect pe cei de langa ea.
17.Sa te asezi inainte sa fii invitat sa iei loc
Asteapta intotdeauna sa fii invitat de angajator sa iei loc, acesta este codul bunelor maniere. Daca intrati in camera si va asezati direct acolo unde gasiti un loc este posibil sa nu ramaneti prea mult la acel interviu.
18.Sa fumezi sau sa bei alcool
Chiar daca esti intr-o pauza, este important sa te abtii de la a fuma sau a bea alcool indiferent daca angajatorul te invita la acest lucru deoarece el te poate testa.
19.Sa umbli pe telefon
Nu trebuie sa umbli pe telefon in timpul unui interviu de angajare nici macar pentru a-l inchide deoarece angajatorul trebuie sa fie singurul care primeste atentia ta.
20.Sa deschizi discutia despre bani, concediu sau alte beneficii inainte sa ti se faca o oferta.
Indiferent daca acesta este lucrul care te intereseaza cel mai mult, trebuie ca angajatorul sa creada ca iti pasa mai putin de aceste aspecte. Cat esti de pregatit pentru poziti respective ar trebui sa te preocupe inainte ca angajatorul sa iti faca o aferta de angajare.
21.Sa vii la interviu cu partenerul sau parintii
Interviul pentru un job este doar intre tine si angajator, orice alta persoana neavand ce cauta la acesta.
22.Sa scurtezi interviul pentru o alta intalnire
Cu siguranta potentialul tau angajator nu se asteapta ca acesta sa fie singurul tau interviu dar in schimb se asteapta sa ii acorzi timpul necesar pentru a se convinge daca esti potrivit sau nu pentru job-ul respectiv. Daca te grabesti sa ajungi la o alta intalnire vei da impresia ca acest job nu este prioritar.
23.Sa te faci prea confortabil
Nu iti pune mainile la ceafa, nu iti strange picioarele sau orice alt gest care sa denote ca esti cat se poate de relaxat. Este o diferenta intre a avea incredere in tine si in calitatile tale si a deveni arogant prin felul in care iti exprimi confortul.
24.Sa faci schimb de numere de telefon cu diverse persoane cu care interactionezi in afara angajatorului.
Daca dai impresia ca esti interesat mai mult de viitoarele intalniri decat de interviul in sine esti descalificat din start.
25.Sa dai raspunsuri vagi si pe langa subiect
Nu incerca sa te invarti in jurul cozii si raspunde la intrebari cat mai bine pentru ca sa te vinzi astfel angajatorul va crede ca ai ceva de ascuns.
26.Sa folosesti un limbaj inadecvat
La un interviu nu trebuie sa folosesti cuvinte vulgare in comunicarea cu un potential angajator, insa daca nu ar fi existat astfel de situatii, nu ar fi aceasta sugestie.
27.Sa te comporti ca si cum ar avea mai multa nevoie ei de tine decat tu de ei
Trebuie sa fii constient ca nu esti singurul candidat pentru postul pentru care aplici iar daca vei fi arrogant si il vei face pe angajator sa para inferior nu vei primi acest job
28.Sa ceri voie des sa mergi la baie sau sa vorbesti la telefon
La un interviu este ca la un examen iar daca nu esti capabil sa sustii un interviu intreg cum vei putea sa iti faci munca
29.Sa fii fals
Un angajator vrea sa te cunoasca pe tine, viitorul om care va lucra in compania lui. Nu incerca sa pari cee ace nu esti pentru ca oricum in viitor lucrurile vor iesi la iveala. Sinceritatea e mai importanta decat aparentele, atat timp cat nu depasesti limitele de discretie.
30.Sa uiti sa strangi mana
Un angajator cauta o strangere ferma de mana si sincera, nu trece peste acest detaliu care poate spune mult despre caracterul tau