• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

 Daca va cautati un loc de munca sau ati gasit deja o oportunitate, este bine sa aveti un cv (curriculum vitae) prin care sa puteti convinge angajatorul ca sunteti persoana potrivita pentru acel post. Avand in vedere ca pentru un loc de munca bine platit angajotorii primesc poate si sute de CV-uri, este important ca CV-ul dumneavoastra sa fie in primul rand corect scris, sa respecte regulile gramaticale, sa fie asezat bine in pagina si sa contina acele informatii care sunt relevante pentru postul la care aplicati.

              Una din cele mai simple modalitati de a va crea un CV este utilizarea platformei Europass.  Pentru a va crea cv-ul trebuie sa accesati site-ul http://europass.cedefop.europa.eu/ro/home si sa facei click pe „Creati CV-ul online” ca in imaginea de mai jos:

 

cv

Dupa ce se selecteaza optiunea „Creati CV-ul online” , asigurati-va ca aveti selectat butonul „Curriculum Vitae” din partea stanga a site-ului, apoi incepeti sa introduceti informatiile dumneavostra apasand butonul „completati” la fiecare din rubricile existente. Dupa ce ati terminat de introdus toate informatiile legate de dumneavoastra care intereseaza angajatorul, urmatorul pas este salvarea cv-ului. Pentru a-l salva apasati butonul „Descarcati” din partea dreapa a sitelui apoi selectati formatul in care doriti sa il salvati si locatia din calculator.

 

         

Informatii utile pentru redactarea CV-ului

 

-               Este recomandat ca la rubrica „Informatii personale ” sa treceti nume, prenume, aresa,  sex, e-mail, data nasterii. Anumite aspecte ce tin de viata dumneavoastra personala (de exemplu stare civila) nu trebuie completat in mod obligatoriu, completarea acestui camp este la latitudinea dumneavoastra.

 

-                      Frazele folosite la redactarea cv-ului trebuie sa fie cat mai scurte, rapid de citit si de inteles.

 

-                La experienta profeionala este recomandat sa descrieti experienta printr-o abordare mai personala si anume in loc de „Introducere informatii in baza de date” sa scrieti de exemplu „am introdus informatii in baza de date”.  La fel se recomanda si la rubrica „competente dobandite la locul de munca”

 

-                  La educatie si formare se vor trece  studiile, facultatile, alte dimplome absolvite. Puteti preciza inclusiv cunostintele dobandite datorita studiilor dumneavoastra. Este insa recomandat sa nu folositi expresii de tipul "am invatat sa lucrez pe calculator" ci "imbunatatirea cunostintelor de operare calculator"

 

-                La rubrica de „Limbi straine” este important sa fiti extrem de sinceri deoarece este posibil ca la interviu sa fiti testati si sa fiti nevoiti sa demonstrati practic cunostintele lingvistice. In cazul CV-urilor Europass nivelul de vorbire/intelegere/scriere a unei limbi straine se precizeaza prin urmatoarele litere: A1 si A2 - utilizator elementar, B1 si B2 utilizator independent C1 si C2- utilizator experimentat

 

-                La rubrica „Competente personale” este important sa descrieti experienta obtinuta la alte locuri de munca, ce ati invatat, cu ce echipamente stiti sa lucrati, cu ce programe stiti sa lucrati.

 

-                 La informatii suplimentare puteti trece proiecte la care ati participat, publicatii, seminarii.

 

-          Daca pentru locul de munca pentru care ati aplicat nu se cer referinte, este de preferat sa nu scrieti „referintele sunt disponibile la cerere” . Daca angajatorul va avea nevoie de referinte va va cere informatii suplimentare.

 

-                  Este bine sa evitati frazele lungi si plictisitoare.

 

-             De evitat descrierile de genul „spirit de echipa” sau „capapil sa invat lucruri noi” deoarece acestea sunt scrise de aproape toata lumea.

 

-       Nu incercati sa treceti toate hobby-urile dumneavoastra deoarece atat timp cat nu au legatura cu locul de munca acestea nu il vor interesa pe angajator.

 

-       Intotdeauna daca ati trimis un CV pentru un post asigurati-va ca puteti fi contactat telefonic/per e-mail. Daca sunteti contactat telefonic pentru un interviu dar nu puteti vorbi in acel moment, refuzati politicos convorbirea si reveniti ulterior cu un apel.