• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

Proaspăt angajat – reguli de bună conduită

Ați reuțit să obțineți locul de muncă dorit și vă aflați în primele zile/săptămâni la noul dumneavoastră loc de muncă. Bătălia nu este ănsă în totalitate câștigată și e bine să nu uitați că provocarea continuă. Activități mai mult sau mai puțin noi, colegi noi, o cultură organizațională nouă, roluri și poziții de putere ce nu vă sunt cunoscute și posibil, dincolo de toate acestea, și un contract de muncă pe o perioadă determinată sau chiar un contract cu perioadă de probă. În oricare dintre aceste situații este extrem de important cum vă faceți intrarea/acomodarea în noua organizație/instituție.

Din perspectiva agajatorului, aceasta este perioada în care se dorește să demonstrați că alegerea de a vă oferi acel loc de muncă a fost una corectă, că sunteți omul potrivit la locul potrivit și că aduceți o valoare adăugată organizației și poziției ocupate. Din perspectiva colegilor și a atmosferei de la locul de muncă este de dorit să nu treziți animozități ci să vă poziționați drept o persoană de încredere și prietenoasă  (dar nu excesiv).

Vă prezentăm în cele ce urmează cateva reguli de conduită ce vă pot ghida, cu șanse mari de reușiută, pașii la noul loc de muncă:

  1. Atitudine prietenoasă dar cu măsură! Pe lângă muncă, relațiile interpersonale sunt o componentă extrem de importantă ce, nu de puține ori, poate influența chiar activitatea dumnevoastră la locul de muncă. Acordați importanță relațiilor colegiale, fiți deschiși și nu refuzați  discuțiile relaxate și prietenoase. Păstrați-vă însă o doză de rezervă atunci când vine vorba de legat prietenii rapide la locul de muncă.
  2. Spune NU bârfei! Evitați cu tact orice discuție care poate degenera în bârfă! Bârfa îți va crea o imagine negativă în ochii colegilor și, cu siguranță, nu va genera niciun fel de beneficii la locul de muncă. Evitați bârfa cu orice preț, chiar și în situațiua în care sunteți provocat(ă). Relațiile colegiale sau inerpersonale nu se construiesc prin bârfă.
  3. Munca are prioritate! Sunteți la început și cu siguranșă șeful dumneavoastră este de două ori mai preocupat să vă urmărească activitatea de aceea este bine să fiți atenți la durata discuțiilor cu colegii și la durata pauzelor de masă sau de țigară (dacă este cazul). De asemenea, încercați să foloți telefonul mobil cu măsură și să lasați problemele personale în afara activității dumneavoastre profesionale.
  4. Toate la timpul lor! Organizația la care v-ați angajat are propriul ei sistem de reguli și valori. Indiferent dacă acestea sunt sau nu pe placul dumneavoastră sau dacă aveți niște idei excepționale de îmbunătățire, nu este încă momentul potrivit să propuneți schimbări. Este foarte posibil ca propunerile dumneavoastră să nu fie îmbrățișate cu brațele deschise de către colegi după cum, la fel de bine, este posibil să nu aveți încă toate informațiile necesare referitoare la problematica respectivă.
  5. Îndrăzniți! Atunci când vine vorba de opinii pur profesionale, nu ezitați niciodată să vă exprimați punctul de vedere și să vă demonstași cunoștințele sau abilitățile. La urma urmei pentru asta ați fost angajt(ă).