• slider1.jpg
  • slider2.jpg
  • slider3.jpg

     Ai patit probabil, ca cv-ul tau sa se potriveasca perfect pentru un anumit job, dar sa fii chemat la un interviu de angajare si sa nu obtii job-ul respectiv. Desi din punct de vedere al abilitatilor si competentelor ai fi fost candidatul ideal pentru a obtine acel loc de munca, este posibil ca in timpul interviului sa fi facut una sau mai multe greseli din cele de mai jos:

  1. Pregatirea deficitara
  2. Atitudinea negativa
  3. Lipsa entuziasmului

Pentru a fi bine pregatit pentru un interviu, nu este neaparat sufficient sa ajungi la timp  sau sa fii imbracat adecvat. Asa cum persoana care urmeaza sa te intervieveze te cunoaste deja din cv-ul cu care tu ai aplicat pentru acest job si in baza caruia ai fost selectat sa participi la interviu, este necesar ca sit u in calitate de aspirant la ocuparea pozitiei respective sa te documentezi cu privire la industria in care activeaza angajatorul, sa te familiarizezi cu tipul de proiecte desfasurate de companies au sa cercetezi in detaliu istoricul organizatiei. Daca vei arata in timpul interviului ca esti la current cu toate acestea, vei demonstra recrutorului ca are in fata un candidat curios, care gaseste cu usurint resurse de informare si care manifesta interes fata companie.

De asemenea, este la fel de important sa cunosti in detaliu cerintele si responsabilitatile  job-ului pentru care se face recrutarea prin interviul respectiv. Pe baza acestor informatii iti vei construi discursul si toate raspunsurile la intrebarile recrutatorului. In putinul timp in care se desfasoara un interviu, trebuie sa demonstrezi ca esti corespunzator cerintelor din descrierea postului sis a aduci argumente care sa convinga intervievatorul ca vei fi capabil sa indeplinesti responsabilitatile angajatului pentru a carui pozitie concurezi.

Daca te documentezi insuficient inainte de interviu vei lasa impresia ca tot ceea ce doresti este un job si nu neaparat job-ul respective. In plus, lipsa de interes fata de obiectivele companiei angajatoare poate fi un semn pentru recrutor ca iti urmaresti doar beneficiile materiale presupuse de obtinerea postului respective si nu vei depune eforturi sa te implicit asa cum ar face-o un angajat cu adevarat pasionat.

Daca un candidat pasiv, cu o atitudine plictisita nu face o impresie buna la interviul de angajare, persoanele care au o atitudine negativa au la fel de putine sanse de a fi selectati. Orice companie doreste sa construiasca un mediu de lucru placut, cu energie pozitiva, iar pentru a obtine acest lucru, va angaja persoane communicative, sociabile si care emana o atitudine optimista. Evita deci sa fii agresiv, negativist in raspunsurile oferite la interviu ori in postura si gesturile afisate.

 De asemenea evita raspunsurile defensive. Aminteste-ti ca, in intalnirea prilejuita de un interviu de angajare, intervievatorul nu iti este opponent, scopul vostru e comun si consta in stabilirea compatibilitatii tale cu un anumit job.

La fel de important este sa nu aduci injurii sau remarci jignitoare privind fostul loc de munca si fostii colegi. Altfel, loialitatea ta fata de orice angajator va fi pusa sub semnul intrebarii. In plus, nu exista nicio sansa ca recrutorul sa te considere cel mai potrivit viitor membru al unei echipe de lucru. Este cunoscut faptul ca atitudinea negativa este contagioasa. Niciun angajator nu doreste sa introduca intr-o echipa de lucru perfect functionala o persoana care sa disturbe, printr-o atitudine negativa sau agresiva, energia pozitiva ce caracteriza grupul pana atunci.

Angajatorii cauta, in general, candidati pasionati, energici si deschisi la provocari pentru ca asociaza aceste trasaturi cu o productivitate mai crescuta si cu o sursa de idei inovatoare care sa aduca beneficii companiei. Entuziasmul si pasiunea demonstrate de un candidat in timpul interviului sunt, pentru recrutor, indicatori ai unei loialitati pe termen lung fata de companie. In schimb, pasivitatea, dezinteresul sau lipsa de initiativa nu sunt trasaturi de dorit la un nou angajat.

Dezinteresul fata de activitatea companiei si fata de descrierea detaliata a jobului poate fi interpretata de recrutor ca o consecinta a lipsei entuziasmului. Daca ajungi sa creezi aceasta impresie la interviu, iti scazi substantial sansele de a fi selectat.

Pentru a nu crea impresia unui caracter pasiv, lipsit de entuziasm, evita sa afisezi o atitudine plictisita la interviu.Arata pasiune pentru domeniul de activitate in care doresti sa lucrezi si manifesta interes fata de lucrul in compania respectiva. De exemplu, poti face asta aducand in discutie un element mai putin cunoscut despre activitatea companiei sau despre tipul de job pentru care ai aplicat. Recrutorul va fi placut surprins de faptul ca esti la curent cu asemenea detalii. O alta cale de a-ti manifesta entuziasmul este prin oferirea unor exemple din experienta proprie profesionala care sa ateste pasiunea pentru domeniul respectiv/tipul respectiv de job.

  1. Neclaritate in exprimarea punctelor tari.

Am mentionat anterior ca nu este indicat sa iti construiesti raspunsurile de dinainte. Dar este necesar sa iti faci o lista cu punctele tari care te caracterizeaza, iar apoi sa selectezi dintre acestea pe cele care raspund cerintelor jobului in cauza. La interviu, vei evidentia aceste puncte tari fie mentionandu-le, fie facandu-le sa se subinteleaga atunci cand te referi la experiente din trecutul tau profesional.

Oricat de potrivit ai fi pentru un anumit job, recrutorul nu poate sa deduca asta numai pe baza CV-ului tau. Tocmai de aceea, interviul de angajare este prilejul de a te prezenta cu adevarat si de a evidentia trasaturi si aspecte imposibil de transmit prin CV.

Asigura-te ca, pana la epuizarea timpului alocat interviului, reusesti sa creezi recrutorului o imagine clar conturata care sa iti reflecte avantajele competitive in fata altor candidati. Nu lasa o greseala atitudinala sau de comportament (precum cele 5 expuse mai sus) sa stearga avantajul pe care ti l-au oferit experienta si competentele din CV.

  1. Raspunsuri false sau construite

Raspunsurile false sau construite nu sunt, de fapt, avantajoase nici pentru candidat. Nu numai compania trebuie sa gaseasca un angajat ideal, dar si candidatul trebuie sa gaseasca compania/jobul potrivit. Daca oferi informatii neadevarate in timpul interviului si incerci sa pari altcineva decat esti cu adevarat, iti vei face singur o defavoare. Chiar daca vei obtine jobul respectiv, in scurt timp va deveni evident ca nu esti persoana care ai pretins sa fii, iar asta iti va aduce dificultati la noul loc de munca.

In incercarea de a fi cat mai pregatit pentru interviu, este posibil sa cazi in capcana de a memoriza anumite raspunsuri. Reproducerea lor va suna insa extrem de artificial si va demonstra angajatorului ca nu ai suficienta imaginatie pentru a te exprima cu propriile cuvinte sau, si mai grav, ii vei da impresia ca raspunsurile tale nu sunt sincere. Spontaneitatea si sinceritatea sunt doua dintre trasaturile cele mai apreciate de recrutori la candidati atunci cand primesc raspunsuri de la acestia in timpul interviului.

Pregatirea pentru un interviu de angajare este necesara pana la un punct, dincolo de care se poate intoarce impotriva ta. De exemplu, nu trebuie “sa inveti” de dinainte raspunsurile la intrebarile puse in mod frecvent la un interviu, altfel risti sa pari artificial. Recrutorul nu urmareste sa obtina un raspuns prefabricat, ci doreste sa afle mai multe despre tine astfel incat sa stabileasca daca te potrivesti cu adevarat sau nu pe pozitia pentru care ai aplicat.